הבוואריה של סבתא רינה


כשנפרדים מאדם יקר לליבנו אנחנו הרבה פעמים חושבים לעצמנו: לו היינו יכולים רק עוד רגע איתו, אם הוא היה פה היינו אומרים לו או שואלים אותו..."
סבתא שלי, סבתא רינה, הייתה אישה חזקה ואמיצה מאוד שעברה לא מעט בחייה.
כילדה היא נותרה יתומה ועלתה לארץ מהולנד כנערה בודדה כשכל מטרתה היא להקים משפחה לתפארת בארץ ישראל. הצליח לה! היא זכתה יחד עם סבא שלי בבת (אמא שלי), שני בנים ותשעה נכדים ונכדות.
לסבא וסבתא שלי היו ידי זהב בכל הקשור לאוכל וכל כך אהבתי ללכת לאכול אצלם בבית, אני מאמינה שעוד אשתף פה בבלוג מהמטעמים שלהם. 

אחד הדברים שסבתא שלי הייתה מכינה זו בוואריה או "בפריה" כמו שהיא קראה לה עם המבטא ההולנדי שלה. היא לא הייתה מכינה אותה הרבה אך כשהיא הכינה אותה זו הייתה ממש חגיגה עבורנו! כל אחד היה מקבל חתיכה גדולה ואז עוד אחת קטנה עד שהיינו "מיישרים" ומחסלים את כל התבנית. את המתכונים לצערי הרב אף אחד לא חשב לבקש...
לאחר פטירתה של סבתא שלי ולאחר כמה שנים גם סבא שלי, אמא שלי ואחיה גילו כמה דפים בודדים בכתב ידה של סבתא שלי ובהם מתכונים. המתכונים, מפורטים לפרטי פרטים מלווים בציורים, שגיאות כתיב הערות והארות שהיא רשמה כמו: ולשתוף הרבה כלים!!! (טעות במקור, מוזמנים לבדוק אותי בצילום למטה).
ברגע שגיליתי על קיומו של המתכון לבוואריה של סבתא שלי החלטתי לנסות ולפענח את המתכון מבעד לשגיאות הכתב ולהכינו בעצמי.
כששלחתי לאמא שלי תמונה של התוצאה הסופית היא הייתה נרגשת מאוד! זה מיד הזכיר לה את אמא שלה וטעם של בית. 
אני גאה לתת לכם את המתכון של סבתא רינה לבוואריה (עם מעט שינויים קלים שלי) למתכון יש לא מעט שלבים וברור לי למה סבתא שלי הכינה אותו רק מידי פעם אבל תאמינו לי! זה שווה את זה!
בנוסף גם מתכון לבישקוטים - Ladyfingers אם תרצו להכין לבד. 
מצרכים לבוואריה - BAVARIA של סבתא:
  • שמנת מתוקה - 1 מיכל (כ - 250 גר')
  • חלב- 1 כוס (כ - 240 גר')
  • סוכר- 1 כוס (200 גר')
  • ביצים - 4 גודל L (כ - 240 גר')
  • תמצית וניל / מחית וניל - 1 כפית/½ כפית (לפי הטעם)
  • ג'לטין - שקית (14 גר')
  • מים רותחים – כ – 4 כפות.
  • אגוזי מלך קצוצים – ½1 כוסות (כ - 150 גר', אפשר גם לפי הטעם)

  • בישקוטים - Ladyfingers - 12-15 עוגיות (אפשר קנוי או להכין לפי המתכון למטה).

אופן הכנת הבוואריה - BAVARIA של סבתא:

  1. בקערת מיקסר עם בלון הקצפה מקציפים את השמנת המתוקה למרקם קרמי (אין צורך להגיע לקצפת יציבה). מעבירים לקערה נפרדת מכסים בניילון נפרד ומכניסים למקרר עד לשימוש.
  2. מפרידים את הביצים, חלבונים בקערה בינונית וחלמונים לקערה גדולה (לא קערות פלסטיק, רצוי קערות נירוסטה מכיוון ששתיהן הולכות לבישול על סיר אדים – בן מארי). במקביל אפשר להכין סיר קטן/בינוני ובו להרתיח מים עבור הבן מארי.
  3.  לקערת החלבונים (קערה בינונית) מוסיפים מחצית מכמות הסוכר (100 גר'). את יתרת הסוכר משאירים בצד להמשך.
  4. כאשר המים בסיר רותחים שמים עליו את הקערה עם החלבונים והסוכר (יש לשים לב שהקערה לא נוגעת ישירות במים שבסיר - הבישול הוא על אדים בלב). תוך כדי ערבוב נמרץ בעזרת מטרפה ידנית מבשלים את תערובת החלבונים והסוכר עד שכל גרגירי הסוכר נמסים והתערובת יחסית חמה למגע (בודקים בזהירות בין האצבעות שלא נותרו עוד גרגירי סוכר). מסירים מהאש ומנגבים את תחתית הקערה מהמים.
  5. מעבירים את תערובת החלבונים לקערת מיקסר עם בלון הקצפה ומקציפים עד שנוצר קצף לבן ותפוח. מניחים את הקצף בצד עד לשימוש (אם חם אז אפשר גם במקרר). יש להשאיר את הקצף בתוך קערת המיקסר מכיוון שנקציף אותם עוד בהמשך.
  6. לקערת החלמונים (הקערה הגדולה) מוסיפים את תמצית הווניל/מחית הווניל ומערבבים לאיחוד בעזרת מטרפה ידנית.
  7. ממלאים סיר קטן או פינג'אן בכוס החלב ומניחים בצד עד לשימוש.
  8. שופכים את שקית הג'לטין לתוך כוס ומוסיפים לה מעט מים רותחים (4 כפות בערך).
  9. מוסיפים לתערובת החלמונים את יתרת הסוכר ומערבבים נמרצות. את הקערה מבשלים בבן מארי על אש נמוכה תוך כדי ערבוב.
  10. מרתיחים את החלב ששמנו בסיר הקטן במקביל לבישול החלמונים.
  11. כאשר החלב רותח מוסיפים חלק ממנו לכוס עם הג'לטין ומערבבים נמרצות עד שכל גרגירי הג'לטין מתמוססים. את היתרה מוסיפים לתערובת החלמונים שעל הבן מרי וממשיכים לערבב גם אותה לאיחוד. 
  12. כאשר מתמוססים כל גרגירי הג'לטין מוסיפים גם את כל תכולת הכוס לתערובת החלמונים. ממשיכים לערבב על הבן מארי עד לאיחוד התערובת.
  13. מסירים את הקערה מהאש ומנגבים את התחתית שלה משאריות המים. 
  14. מקציפים עוד מעט את קצף החלבונים (זו ששמנו לפני כן בצד) ומוסיפים אותו תוך כדי תנועות קיפול עם לקקן/מרית לקערה הגדולה עם תערובת החלמונים והחלב לאיחוד.
  15. מוסיפים לתערובת תוך כדי תנועות קיפול גם את הקצפת מהשמנת המתוקה עד לאיחוד מלא.(הבוואריה של סבתא שלי מאוד אוורירית, אם אוהבים אותה דחוסה יותר יש לתת לקערה נירוסטה מכות קלות על השיש ולהוציא מהתערובת את האוויר, ניתן ממש לראות את בועות האוויר יוצאות)
  16. טובלים את הבישקוטים במעט חלב ומסדרים בתחתית התבנית.
  17. את התערובת של הבוואריה שופכים על הבישקוטים שבתבנית.
  18. קוצצים את אגוזי המלך ומפזרים מעל התערובת. מכניסים למקרר ל"לילה" עד להתייצבות מלאה של התערובת (לפחות 6 שעות). 
  19. בעת ההגשה ניתן (ורצוי) לשים סירופ שוקולד מעל או לפזר מעט קקאו.

מצרכים לבישקוטים - Ladyfingers

  • ביצים - 3 גודל L (כ - 180 גר')
  • סוכר - קצת יותר משלישי כוס (75 גר')
  • קורנפלור - ½4 כפות (45 גר') 
  • קמח – ½4 כפות (45 גר')
  • אבקת סוכר לפיזור – לפי הצורך

אופן הכנת הבישקוטים - Ladyfingers:

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מפרידים את הביצים לחלבונים וחלמונים.
  3. בקערת מיקסר עם בלון הקצפה מקציפים חלבונים עם כרבע כוס סוכר לקצף יציב (יתרת הסוכר נועדה לחלמונים).
  4. בקערה נפרדת מקציפים נמרצות בעזרת מטרפה ידנית את החלמונים עם יתרת הסוכר לקצף תפוח. (אם רוצים ניתן להקציף גם בקערת מיקסר נקייה).
  5. בעזרת לקקן/מרית מקפלים את תערובת החלמונים לחלבונים , לא להגיע לאיחוד מלא של התערובת.
  6. בעזרת מסננת מנפים את הקמח והקורנפלור מעל תערובת הביצים. בעזרת לקקן/מרית מקפלים בעדינות את התערובת, אין צורך להגיע לאיחוד מלא.
  7. את התערובת מכניסים לשקית זילוף ללא צנטר. 
  8. על תבנית עם נייר אפייה מזלפים את הבישקוטים ומפזרים מעל אבקת סוכר פעמיים (מפזרים פעם ראשונה וכאשר אבקת הסוכר נספגת מפזרים שוב).
  9. מכניסים לתנור ל – 12 דקות, ניתן להוסיף 2-3 דקות לפי הצורך. (אם רוצים את העוגיות יבשות יותר ניתן להוסיף להן עוד זמן ייבוש בטורבו על 130 מעלות לדקות בודדות לפי הצורך)

מצרכים לבישקוטים - Ladyfingers

  • ביצים - 3 גודל L (כ - 180 גר')
  • סוכר - קצת יותר משלישי כוס (75 גר')
  • קורנפלור - ½4 כפות (45 גר') 
  • קמח – ½4 כפות (45 גר')
  • אבקת סוכר לפיזור – לפי הצורך

אופן הכנת הבישקוטים - Ladyfingers:

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מפרידים את הביצים לחלבונים וחלמונים.
  3. בקערת מיקסר עם בלון הקצפה מקציפים חלבונים עם כרבע כוס סוכר לקצף יציב (יתרת הסוכר נועדה לחלמונים).
  4. בקערה נפרדת מקציפים נמרצות בעזרת מטרפה ידנית את החלמונים עם יתרת הסוכר לקצף תפוח. (אם רוצים ניתן להקציף גם בקערת מיקסר נקייה).
  5. בעזרת לקקן/מרית מקפלים את תערובת החלמונים לחלבונים , לא להגיע לאיחוד מלא של התערובת.
  6. בעזרת מסננת מנפים את הקמח והקורנפלור מעל תערובת הביצים. בעזרת לקקן/מרית מקפלים בעדינות את התערובת, אין צורך להגיע לאיחוד מלא.
  7. את התערובת מכניסים לשקית זילוף ללא צנטר. 
  8. על תבנית עם נייר אפייה מזלפים את הבישקוטים ומפזרים מעל אבקת סוכר פעמיים (מפזרים פעם ראשונה וכאשר אבקת הסוכר נספגת מפזרים שוב).
  9. מכניסים לתנור ל – 12 דקות, ניתן להוסיף 2-3 דקות לפי הצורך. (אם רוצים את העוגיות יבשות יותר ניתן להוסיף להן עוד זמן ייבוש בטורבו על 130 מעלות לדקות בודדות לפי הצורך)

נקודות מתוקות:

  • אפשר להכין את הבוואריה פרווה עם שמנת צמחית במקום השמנת המתוקה ועם            חלב סויה, שקדים וכו' (סוגים מסויימים של חלב עלולים לתת טעם לקרם).
  • את הבישקוטים קנויים ניתן למצוא בכל סופר.
  • אם אוהבים טעם של קפה ניתן לטבול את הבישקוטים במעט מים עם נס קפה ולפזר         לפני ההגשה מעט  נס קפה מלמעלה.




*  בתמונה, המתכון המקורי לבוואריה של סבתא רינה 

נקודות מתוקות:

  • אפשר להכין את הבוואריה פרווה עם שמנת צמחית במקום השמנת המתוקה ועם  חלב סויה, שקדים וכו' (סוגים מסויימים של חלב עלולים לתת טעם לקרם).
  • את הבישקוטים קנויים ניתן למצוא בכל סופר.
  • אם אוהבים טעם של קפה ניתן לטבול את הבישקוטים במעט מים עם נס קפה ולפזר  לפני ההגשה מעט  נס קפה מלמעלה.









* בתמונה, המתכון המקורי לבוואריה של סבתא רינה 

By עינת גל March 25, 2021
מתכון בקלי קלות עם 4 רכיבים בלבד
By עינת גל February 22, 2021
גם לאוזני המן מותר להתחפש
By עינת גל February 18, 2021
לצאת מקופסת משלוח המנות
By עינת גל January 29, 2021
So creamy! Oh my God, this is the best cheesecake I have ever had
עינת גל - בלוג אפייה
By עינת גל December 1, 2020
לקשט את החג...
By עינת גל November 15, 2020
כמו קסם...
By עינת גל October 21, 2020
תכיני לי...
By עינת גל August 31, 2020
משהו מתוק לתחילת שנת הלימודים...
By עינת גל August 13, 2020
השילוב האהוב עליי...
By עינת גל July 24, 2020
עוגיות ממכרות ללא מיקסר...
קרא/י עוד...