עוגה ארצישראלית - על בסיס שמן זית

עוגה ארצישראלית - על בסיס שמן זית


לפני כשנה וחצי נסענו לטיול בצפון עם המשפחה המורחבת. בבוקר הראשון לטיול מצאנו את עצמנו מחפשים אטרקציה שמתאימה לכולם. קבענו ביקור במרכז מבקרים שכולל סיור וקטיף תפוחים ברמת הגולן. בעודנו נוסעים על כביש 6, התקשרו אלינו ואמרו שעקב תקלה לא יוכלו לקבל את פנינו... ביש מזל? מסתבר שממש לא!
אחרי שיטוט קצר באינטרנט, החלטנו ליצור קשר עם בית הבד של בית לחם הגלילית, אם לא תפוחים, אז זיתים. וידאנו שניתן להגיע בהתראה קצרה כי היינו כבר ממש קרובים אליהם. נענינו בחיוב ונסענו אליהם.
קצת על המקום, בית בד גלילי נמצא בבית לחם הגלילית שהוא מושב קטן, קסום ויפיפה שנמצא בעמק יזרעאל. בית הבד הוא עסק משפחתי שקיים כבר כמה שנים ומפיק שמן זית ייחודי ואיכותי בעל תו תקן של שמן הזית הישראלי. שמן הזית, זכה כבר בלא מעט פרסים בתחרויות שונות בארץ ובעולם. לבית הבד מרכז מבקרים בו ניתן לקבל הדרכה אודות מערך הפקת שמן הזית מול המכונות ועל התהליך הייחודי של הפקת שמן זית בטכנולוגיה מתקדמת ואקולוגית. ההדרכה מאפשרת הצצה מעמיקה לעולם שמן הזית. במקום ניתן גם לטעום שמני זית שונים ממגוון הזנים.
תמר וערן, בעלי המקום שמנהלים היום את בית הבד, קיבלנו את פנינו בחיוך גדול כשהגענו. ההדרכה שקיבלנו מערן על הליך יצור שמן הזית הייתה מעניינת מאוד גם לילדים (אפילו לאלו שפחות מסוגלים לשבת יותר ממספר דקות). לאחר מכן זכינו לטעום משמני הזית השונים ורכשנו כמה ליטרים של שמנים מעולים! (אגב, חוץ מהשמנים ניתן לרכוש בחנות גבינות עיזים ייחודיות, יין בוטיק, ריבות תוצרת בית, דבש, ליקרים, מוצרי קוסמטיקה טבעיים ועוד). מאז אותו ביקור, אנחנו רוכשים רק את שמן הזית שלהם! ככה זה שמתרגלים לשמן זית כה טעים ואיכותי בנוסף אנחנו זוכים גם לתמוך בחקלאות הישראלית.
לכבוד ט"ו בשבט שמתקרב החלטתי להכין עוגה שתכיל בתוכה רכיבים שמזכירים לי את הטבע הישראלי, ומה יותר ישראלי משמן זית (כן כן...בעוגה!). לכל החוששים, שמן הזית לא משתלט על טעמה של העוגה והיא יוצאת רכה, אוורירית ואי אפשר להפסיק "ליישר" אותה.
אני שמתי על העוגה אגוזי מלך אבל אפשר לשים גם סוג אחר של אגוזים או פירות יבשים קצוצים.
חג אילנות שמח!
תהנו

מצרכים לעוגה ארצישראלית (עבור 2 תבניות בגודל אינגלישקייק)
  • ביצים - 3 גודל לארג' (כ - 180 גר')
  • סוכר - ¾ כוס (150 גר')
  • תמצית וניל/מחית וניל - כפית/חצי כפית
  • שמן זית - ¾ כוס (150 גר')
  • מיץ תפוזים - כוס (240 גר')
  • קמח - 2 כוסות (280 גר')
  • אבקת אפייה - שקית (10 גר')
  • מלח - קורט
  • אגוזי מלך שבורים - חופן

  • סילאן (לאחר האפייה) - 4 כפות (80 גר')
אופן הכנה:
  1. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  2. מפרידים ביצים, חלבונים בקערת מיקסר וחלמונים בקערית נפרדת.
  3. בקערה נפרדת (נוספת) מערבבים יחד את הקמח, אבקת האפייה והמלח.
  4. לקערת המיקסר עם החלבונים מוסיפים את הסוכר ומקציפים (עם בלון הקצפה) לקצת אוורירי ותפוח (מרקם של יוגורט)
  5. לקערת המיקסר מוסיפים את החלמונים ותמצית הווניל, מקציפים כשתי דקות.
  6. מוסיפים את שמן הזית וממשיכים להקציף 2 דקות נוספות.
  7. מוסיפים את מיץ התפוזים וממשיכים להקציף 2 דקות נוספות.
  8. מחליפים לוו גיטרה (K) ומפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה.
  9. תוך כדי פעילות המיקסר מוסיפים את תערובת הקמח עד כמעט איחוד מלא (יש להימנע בערבובו יתר).
  10. מחלקים לשתי תבניות אינגליש קייק  ומפזרים מעל אגוזי מלך שבורים
  11. מכניסים לתנור ל-45 דקות. (אין לפתוח את התנור לפני 40 דקות).
  12. לאחר 40-45 דקות ניתן לבדוק אם העוגה מוכנה. יש לדקור את העוגה עם קיסם. אם הקיסם יוצא יבש העוגה מוכנה. אם לא, יש להוסיף עוד 5 דקות לבדוק שוב.
  13. כאשר העוגות יוצאות מהתנור והן עדיין חמות שופכים עליהן את הסילאן וממינים שיספג.

נקודות מתוקות:

  • יש להימנע מערבוב יתר אחרת העוגה עלולה לצאת דחוסה מידי.
  • כאשר העוגה מתקררת ניתן לשמור אותה בהקפאה (עד חודש) ולהפשיר בעת הצורך.
  • מעל העוגה לפני האפייה ניתן לפזר כל אגוז שאוהבים/פירות יבשים ואפילו שוקולד צ'יפס.
  • מעל העוגה לאחר האפייה ניתן לשפוך דבש או מייפל במקום הסילאן.
  • העוגה יכולה להישאר טרייה כ - 5 ימים בכלי אטום מחוץ למקרר.

נקודות מתוקות:

  • יש להימנע מערבוב יתר אחרת העוגה עלולה לצאת דחוסה מידי.
  • כאשר העוגה מתקררת ניתן לשמור אותה בהקפאה (עד חודש) ולהפשיר בעת הצורך.
  • מעל העוגה לפני האפייה ניתן לפזר כל אגוז שאוהבים/פירות יבשים ואפילו שוקולד צ'יפס.
  • מעל העוגה לאחר האפייה ניתן לשפוך דבש או מייפל במקום הסילאן.
  • העוגה יכולה להישאר טרייה כ - 5 ימים בכלי אטום מחוץ למקרר.

By עינת גל March 25, 2021
מתכון בקלי קלות עם 4 רכיבים בלבד
By עינת גל February 22, 2021
גם לאוזני המן מותר להתחפש
By עינת גל February 18, 2021
לצאת מקופסת משלוח המנות
By עינת גל January 29, 2021
So creamy! Oh my God, this is the best cheesecake I have ever had
עינת גל - בלוג אפייה
By עינת גל December 1, 2020
לקשט את החג...
By עינת גל November 15, 2020
כמו קסם...
By עינת גל October 21, 2020
תכיני לי...
By עינת גל August 31, 2020
משהו מתוק לתחילת שנת הלימודים...
By עינת גל August 13, 2020
השילוב האהוב עליי...
By עינת גל July 24, 2020
עוגיות ממכרות ללא מיקסר...
קרא/י עוד...